Česká a slovenská PCLinuxOS a SAM Linux podpora
Nejste přihlášen(a)
Ahoj,
menil jsem ramky na PC, po jejich vymene mi pri spousteni linux vyplivne chyba nacteni dev/sda5
predpokladam,ze se asi nejspis jedna o nejaky diskovy umisteni ale nedava mi to smysl, sda 5 mam jako swarp a nechapu co stim maj co docineni ramky, kdyz se jedna o umisteni na pevnem disku. Resil nekdo podobny problem? Dekuju vsem co se k tomu vyjadri....
hoi, nesmazal sis bios? Jestli ano, nastav si dnešní datum. Jiná možnost mě nenapadá
Nevím jestli ti to pomůže, ale mám trochu podobný problém. V úterý tenhle týden mi do práce volala dcera, že mamka vyhodila jističe a teď už jí nechce nastartovat počítač. Protože už dříve se u něj stalo, že přes noc se vypnulo bootování z usb, nebo se tam sama zapnula neexistují floppy mechanika (a pak hlásil při startu chybu) v klidu jí povídám, až přijedu v pátek tak se na to kouknu, myslel jsem si, že je asi špatná baterie na napájení Biosu a jak se to odpojilo od sítě tak se Bios resetoval. On však startuje normálně a zasekne se u chyby načteni dev/sda6. Mimochodem, těhle výpadků elektriky zažil v minulosti několik desítek a bez jakýchkoliv následků. Zdá se však, že bios zůstal tak jak to bylo dřív i nastavení času.
Upravil jsem nastaveni data a casu v Biosu a vse uz funguje normalne. Ma nekdo vysvetleni jakou to ma souvislost? Nemelo by bejt jedno jakej je nastavenej datum na biosu? Jako je mi jasny, ze se tim nejspis nastavuje defauldni cas a datum v Linuxu a zej e to dulezity pro auktualizace ale proc musi sedet datum v biosu stim systemovym?
Datum a čas z biosu je načítán každým systémem. Pokud upravíš čas v systému, je následně změněn v biosu. Tak to prostě je.
Systém připojuje při startu a odpojuje při vypínání / restartu diskové oddíly. Poslední odpojení nesmí být později než následné připojení. Což se stane, pokud resetuješ bios. Doufam, že jsem to nenapsal moc kostrbatě :-)
Aha, to zní logicky, teď už chápu některý zmatky v časech. Napsal jsi to dobře, když to pochopim i já, tak už každý.
Tak tak, naprosto perfektne napsany :-)