Česká a slovenská PCLinuxOS a SAM Linux podpora
Nejste přihlášen(a)
Jak vám to běhá ?
Doteraz sa mi nepodarilo spustiť PCLinuxOS-N1PTT-TR6,najskôr mi bootovanie skončilo z hláškou "Unable to mount LiveCD" pri rôznych možnostiach bootovania a parametroch,musel som použiť program "unetbootin" a bootovat z USB kľúču.Bootovanie pokračuje ale aj tak systém nenabehne,vždy to skončí na tomto:![]()
Skúšal som parametre nomsi,noscsi,noacpi,ide=nodma,all-generic-ide ale nepomohlo.V Linuxe som skôr začiatočník,už netuším ako ďalej.Dík za radu.
edit:finálna verzia mi robí to isté.
Editoval prusan (11-03-2009 12:13:21)
Ve VMWare zatim dobry. Doma to testnu naostro i s Oracle a se vsim, co v nem pouzivam. Jen se zeptam, kdy se ocekava ostra CZ verze ?
Nejde nainstalovat Blender. Při rozbalování nastane chyba:
error: rozbalování archívu selhalo na souboru /usr/share/doc/blender-2.46/test246/render/tex/anim/0002;49906261: cpio: File digest mismatch
tak bohužel, ani se mi nepodaří ho rozběhnout, jediné co mi to napíše je :
ERROR : UNABLE TO MOUNT LOOP FILESYSTEM
Commands were:
losetup /dev/loop0 initrd/cdrom/livecd.sqfs
bretik napsal(a):
tak bohužel, ani se mi nepodaří ho rozběhnout, jediné co mi to napíše je :
ERROR : UNABLE TO MOUNT LOOP FILESYSTEM
Commands were:
losetup /dev/loop0 initrd/cdrom/livecd.sqfs
V tomhle http://forum.pclinuxos.cz/viewtopic.php?id=1366 problém není ?
to geecz:
tak tohoto vlákna jsem si nevšiml
((
Editoval bretik (11-02-2009 12:10:41)
Synaptic: Presto ze jsou instalovane, synaptic je nenajde.
package openmotif-2.3.0-1pclos2007 is already installed
package compat-gcc-7.3-2.96.128 is already installed
package compat-gcc-c++-7.3-2.96.128 is already installed
package compat-libstdc++-7.3-2.96.128 is already installed
package compat-libstdc++-devel-7.3-2.96.128 is already installed
package openmotif21-2.1.30-8 is already installed
morpheus napsal(a):
Synaptic: Presto ze jsou instalovane, synaptic je nenajde.
package openmotif-2.3.0-1pclos2007 is already installed
package compat-gcc-7.3-2.96.128 is already installed
package compat-gcc-c++-7.3-2.96.128 is already installed
package compat-libstdc++-7.3-2.96.128 is already installed
package compat-libstdc++-devel-7.3-2.96.128 is already installed
package openmotif21-2.1.30-8 is already installed
Dej si ty balíčky ve vyhledávání Synapticu bez čísla verze. Taky jsem s tím laboroval ( u jiných balíčků) a David mi poradil.
Editoval Genesis (11-02-2009 15:10:20)
LIVE CD najíždí, ale zatuhne na černé obrazovce s modrým proužkem nahoře
sestava z Everestu"
[ Přehled ]-
Základní deska:
CPU typ Unknown, 2000 MHz
Název základní desky Neznámý
Čipová sada základní desky Neznámý
Pracovní paměť 960 MB
BIOS Typ Award Modular (08/09/06)
Komunikační porty (COM a LPT) Komunikační port (COM1)
Komunikační porty (COM a LPT) Komunikační port (COM2)
Komunikační porty (COM a LPT) Port ECP tiskárny (LPT1)
Zobrazení:
Grafická karta NVIDIA GeForce 6100 (256 MB)
3D-akcelerátor nVIDIA C51
Monitor Monitor Plug and Play [NoDB] (7540TG006392)
Multimédia:
Zvuková karta Realtek HD Audio output
Nosiče dat:
Ovladač IDE NVIDIA nForce 430/410 Serial ATA Controller
Ovladač IDE NVIDIA nForce 430/410 Serial ATA Controller
Ovladač IDE PCI Standardní dvoukanálový řadič IDE
Ovladač SCSI/RAID Virtual CloneDrive
Pružný disk Disketová jednotka
Pevný disk ST3160811AS (149 GB, IDE)
Optická mechanika ELBY DVD-ROM SCSI CdRom Device (Virtual CD-ROM)
Optická mechanika HL-DT-ST DVD-RAM GSA-H22N
SMART-status pevného disku OK
Oddíly:
C: (NTFS) 15986 MB (761 MB volných)
D: (NTFS) 119993 MB (96684 MB volných)
Kap.celkem 132.8 GB (95.2 GB volných)
Vstupní zařízení:
Klávesnice Standard 101/102-Key or Microsoft Natural PS/2 Keyboard
Myš Myš kompatibilní s portem PS/2
Síť:
Síťová karta NVIDIA nForce Networking Controller (192.168.0.142)
Síťová karta VPN Anonymizer Adapter - Packet Scheduler Miniport
Periferní zařízení:
Tiskárna Automaticky HP LaserJet 1200 Series PCL v BERUSKA
Tiskárna FlashPaper Printer
Tiskárna hp photosmart 7350 series
Tiskárna Microsoft XPS Document Writer
Tiskárna PDFCreator
Ovladač USB1 Standard OpenHCD USB Host Controller [NoDB]
USB-zařízení YAMAHA USB MIDI Driver
Problémy a doporučení:
Problém Na mechanice C: je již jen 5% volných.
[ DMI ]-
[ BIOS ]
Vlastnosti BIOSu:
Prodejce Award Software International, Inc.
Verze F6
Datum vydání 08/09/2006
Velikost 512 KB
Podpora bootování Floppy Disk, Hard Disk, CD-ROM, ATAPI ZIP, LS-120
Možnosti Flash BIOS, Shadow BIOS, Selectable Boot, EDD, BBS
Podporované standardy DMI, APM, ACPI, PnP
Možnost rozšíření PCI, USB
[ Systém ]
Vlastnosti systému:
Typ spuštění PC Síťový vypínač
[ Základní deska ]
Vlastnosti základní desky:
Výrobce Gigabyte Technology Co., Ltd.
Produkt GA-M51GM-S2G
Verze x.x
Dobrý večer. Jako live jsem to zkousel na vice strojich a na vse fungovalo bezproblemu, rychle, byl rozpoznan a spravne ovladan veskery hardware, proste parada. Avsak kdyz jsem se system pokusil nainstalovat na notebook MSI EX705X, probihalo vse hladce do chvile, nez se zacal instalovat grub. V tu chvili okno instalacniho programu prestalo odpovidat a system se doslova "zblaznil". Pri otevreni konzole, editoru, nebo i firefoxu se stroj choval, jako by byla neustale zmacknuta klavesa "p" (tety vsude, kde to slo se zacalao objevovat "pppppppppppppppppppp..."), pri kliknutni na KDE menu se zaclo zbesile oznacovat a otevirat vsechno z menu a beh systemu musel byt ukoncen az nasilnym vypnutim masiny. Priznam se, ze uplne stejny problem jsem mel na stejnem pocitaci i u verze TR3, ale tenkrat, jsem se pokusil o instaltaci jen jednou a nemel jsem cas zkusit vic moznosti a hledat zda uz se to nekde neresilo. Nyni jsem vzkousel instalaci vicekrat (zkousel jsem instalovat i LILO), ale vysledek byl pokazde stejny. Na foru pclinuxos.com jsem nenasel, ze by nekdo podobny problem nahalasoval.
dendrofil napsal(a):
LIVE CD najíždí, ale zatuhne na černé obrazovce s modrým proužkem nahoře
Myslím, že problém je v nVidia driveru 180.22, který se asi použije. Tahle verze ovladače si rozhodně označení "stable" nezaslouží, měl jsem na svém notebooku podobný problém.
Nabootováním ve framebuffer módu a výměnou driveru za verzi 173.xx by se to asi vyřešilo.
Alpheratz napsal(a):
Avsak kdyz jsem se system pokusil nainstalovat na notebook MSI EX705X, probihalo vse hladce do chvile, nez se zacal instalovat grub. V tu chvili okno instalacniho programu prestalo odpovidat a system se doslova "zblaznil".
Nemá ten notebook nějakou obskurní ochranu zápisu do MBR ?
Zdravím. Probém s grafikou nVidia jsem řešil přesně, jak říkáš, Davide. Myslím, že to se snahou zjednodušit už trochu přehnalo. Vždyt je tu VIT, ve kterém každý, kdo umí číst, nainstaluje grafickou kartu snad nejjednodušším způsobem, který jsem kdy viděl. U wifi chápu snahu nacpat tam podporu pro "všechno možné", ale také vznikne / může vzniknout problém viz
http://forum.pclinuxos.cz/viewtopic.php?id=1519
Podobný problém vzniká i s některými tiskárnami HP, které potřebují ppd stáhnout z netu. Musel jsem odinstalovat všechno, co se tisku týče (cups, hplip, foomatic..) a poté stáhnout task-printing-hp a teprve poté bylo možné nainstalovat z PCC tiskárnu korektně.
Jinak jsem nenarazil na sebemenší problém se stabilitou a vše co používám funguje bez problémů.
David napsal(a):
Alpheratz napsal(a):
Avsak kdyz jsem se system pokusil nainstalovat na notebook MSI EX705X, probihalo vse hladce do chvile, nez se zacal instalovat grub. V tu chvili okno instalacniho programu prestalo odpovidat a system se doslova "zblaznil".
No o ochrane zapisu do MBR u tohohle notebooku jsem se nic nedocetl. Mohl bych pouzit program memtest, ale nevim co presne bych tam mel hledat.
Jen doplnim, ze na tomto pocitaci byl predtim nainstalovan PCLOS GNOME 2008 a s MBR nebyl problem. (I kdyz si vzpominam se ze kratce po prohozeni nekolika radku v souboru /boot/grub/menu.lst se grub ani nespustil. Po preinstalovani PCLOSU GNOME (a tedy i grubu), tento problem pak uz nenastal.....Nevim jestli to muze mit nakou souvislost). Po pokusech s PCLOSem 2009 TR6 byl opet naistalovan PCLOS GNOME a bezi bez problemu.
Alpheratz napsal(a):
Tak úplně stejný problém mám na ntb Acer Extensa 5430. Jenže narozdíl od Alpheratz mi jakákoliv starší verze po restartu zamrzne a hlásí kernel panic. Chlapi poraďte, nechci se potupně vracet k bubuntu a vyzkoušel jsem už všechno co mně napadlo. ![]()
zkus mandrivu..... ![]()
Alpheratz napsal(a):
David napsal(a):
Alpheratz napsal(a):
No o ochrane zapisu do MBR u tohohle notebooku jsem se nic nedocetl. Mohl bych pouzit program memtest, ale nevim co presne bych tam mel hledat.
Jen doplnim, ze na tomto pocitaci byl predtim nainstalovan PCLOS GNOME 2008 a s MBR nebyl problem. (I kdyz si vzpominam se ze kratce po prohozeni nekolika radku v souboru /boot/grub/menu.lst se grub ani nespustil. Po preinstalovani PCLOSU GNOME (a tedy i grubu), tento problem pak uz nenastal.....Nevim jestli to muze mit nakou souvislost). Po pokusech s PCLOSem 2009 TR6 byl opet naistalovan PCLOS GNOME a bezi bez problemu.
zkus pred instalaci provest unmount disku jestli to pomuze.
terzeus69 napsal(a):
Dobrý nápad.
David napsal(a):
terzeus69 napsal(a):
Dobrý nápad.
nepomohlo nic
gurp napsal(a):
zkus mandrivu.....
Mandrivu nebrat - nechci distribuci, kde za rok nebyli schopni opravit bug v nastavení sdílení internetu přes ovládací centrum. Týká se verzí 2008.1 2009.0 2009.1
Jelikož jsem nepřišel na to, jak narvat PCLOS do svého nového booku, přešel jsem nakonec na OpenSUSE. Sice skřípu zubama, ale snad si nakonec zvyknu. Bohužel používám počítač v pracovním nasazení a tak nemám čas čekat, jestli finální verzi PCLOSu budu schopný nainstalovat nebo ne. Škoda, je to dobrý systém a už jsem si na něj zvyknul.
Zdravím všechny.
Který iso obraz je vlastně ten poslední? pclos08dpev4.iso ?
Na cvut vidím u něj datum červen 08, Tak se mi to nějak nezdá
Zkusil jsem i od jinud ale po nabootováni se z toho vyklubalo 2007 gnome v holandštině ![]()
Zdravím.
Poslední oficiální verzí je 2007. PCLinuxOS 2009 TR6, byla třetí a pravděpodobně poslední veřejná betaverze 2009. Testování bylo ukončeno a asi se ti už nepodaří tento obraz stáhnout (možná na torrentech). Nicméně pokud nainstaluješ 2007 a zaktualizuješ podle instrukcí, budeš mít nainstalovaný systém v současné podobě. Budeš ale tahat velké množství aktualizací (cca 900MB).
Editoval migelo (28-02-2009 15:35:36)
Zatím to jde : http://mirror.pclinuxclub.com/pclinuxos … h/preview/
Už to sosám. dík. Ale leze to strašně pomalu. jen 25kb/sek
Bohužel jsem zjistil že nevidím muj hdd určený na testování. tak djouho sem blbnul s oddílama až není. ![]()
Budu muset obětovat ten vistama ![]()